Новости

 • 8 ДЕКЕМВРИ 2022

  Состанок со Глобалната организација

  Тимот на GS1 Македонија на 8 декември 2022 година оствари средба со GS1 Глобалната организација со цел да се запознае подетално со начините како да се овозможи имплементирање на проектот GS1 Аctivate во нашата земја. GS1 Activate e глобална алатка преку која се овозможува прибирање на 7-те основни податоци за производитe и нивно директно синхронизирање во рамките на глобалниот GTIN регистар.

  Дознајте повеќе

 • 6 ДЕКЕМВРИ 2022

  Состанок со GS1 in Europe

  Тимот на GS1 Македонија имаше можност да оствари средба со генералниот секретар на GS1 in Europe Camille Dreyfus. GS1 in Еurope ги обединува европските GS1 организации и брои 49 членки и има главна задача да го унапредува развојот, прифаќањето и имплементирањето на GS1 стандардите во земјите од ЕУ и другите европски земји.

  Дознајте повеќе

 • 4 ЈАНУАРИ 2022

  ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобра бизнис идеја и поддршка за започнување на бизнис

  GS1 Мзкедонија објавува јавен повик за учество на млади лица во натпревар за најдобра бизнис идеја и поддршка за отпочнување бизнис. Најдобрите три апликации ќе бидат наградени и ќе добијат поддршка за започнување сопствен бизнис. Повикот се отвара во рамките на проектот „Зголемување на иновативниот бизнис поврзани со море, животна средина...

  Дознајте повеќе

 • 15 НОЕМВРИ 2022

  Учество на GS1 Македонија на SUBEX – Suppliers Balkan Expo

  GS1 Македонија учествуваше на дводневниот настан SUBEX – Suppliers Balkan Expo кој се одржа на 15 и 16 ноември 2022 година во Скопје. Во организација на германското стопанство во Северна Македонија и во партнерство со Стопанската комора на Северна Македонија, овој настан имаше за цел да ги поврзе германските компании производители со компании добавувачи од регионот.

  Дознајте повеќе

 • 15 ДЕКЕМВРИ 2022

  ЈАВЕН ПОВИК до сите членки на ГС1 Македонија

  ГС1 Македонија ги повикува сите свои членки, заради изминување на тригодишниот мандат од работењето на Управниот одбор, да номинираат свој кандидат за член на новиот Управен одбор кој ќе биде избран на XVIII –та седница на Генералното собрание на ГС1 Македонија.

  Дознајте повеќе

 • 6 ЈАНУАРИ 2021

  Извештајот на Deloitte - Обезбедување доверба во глобалниот синџир на снабдување за време на COVID-19

  Пандемијата доведе до значително ниво на зголемување на соработката помеѓу организациите за популарно наречени животни науки (на пр. Биотехнологија, Биохемија и др.), академските институции и другите засегнати страни во полето на Здравството ширум светот за унапредување на вакцината против COVID-19...

  Дознајте повеќе

 • 25 ОКТОМВРИ 2021

  Усвојување на одржливо пакување: Извештај за Националнио Каталог на Производи

  Во декември 2019 година, извештајот „Реобмислување на пластиката во Аотеароа во Нов Зеланд“ беше издаден од Главниот научен советник на премиерот, со кој се препорачува „Ревизија на синџирот на снабдување за да се бараат можности за намалување на употребата на пластика“...

  Дознајте повеќе

 • 25 ОКТОМВРИ 2021

  Индустријата издаде ново упатство за следливост за австралиските млечни производи

  Употребата на технологија за да им се даде појасен поглед на фармерите - производители на млечни производи за трансакциите во синџирот на вредности, доби поттик денес со издавањето на водич за следливост во синџирот на снабдување...

  Дознајте повеќе

 • 20 ОКТОМВРИ 2021

  Информации за производите за потрошувачите...

  И потрошувачите и бизнисите сакаат да купуваат и продаваат производи со доверба. Во ерата на Covid-19, гледаме колку е тоа навистина важно. Бидејќи Нов Зеланд се „заклучи“ во март 2020 година, беше јасно дека активностите за купување преку Интернет ќе цветаат. Особено луѓето со нарушен имунолошки систем и/или чувствителност на одредена храна...

  Дознајте повеќе

 • 20 ОКТОМВРИ 2021

  Лекции за истрајноста и ефикасноста добиени од COVID-19

  Видовме значително нарушување на глобалните синџири на снабдување како последица на COVID-19. Дигиталните технологии, во комбинација со глобалните стандарди за податоци...

  Дознајте повеќе

 • 20 ОКТОМВРИ 2021

  Новите дигитални идентификатори на локации помагаат да се подготват бизнисите за иднината

  Глобалните Локациски Броеви на GS1 беа избрани од Владата во 2013 година како Бизнис Броеви на Нов Зеланд (NZBN) ...

  Дознајте повеќе

 • 20 ОКТОМВРИ 2021

  Стандардизирање на податоците за транспортот помага во глобалната трговија

  Стандардизирање на податоците за транспортот помага во глобалната трговија, ...

  Дознајте повеќе

 • 11 ОКТОМВРИ 2021

  Провајдерите на решенија за следливост ги формализираат активностите за соработка, едукација и стандардизација

  Претставници од единаесет различни организации - провајдери на решенија неодамна го формализираа своето партнерство формирајќи Комитет. Групата со специјални интереси на даватели на решенија за следливост (TSPSIG) ...

  Дознајте повеќе

 • 11 ОКТОМВРИ 2021

  Интегритетот на податоците критичен за иднината на малопродажбата

  GS1 Australia и KPMG Australia објавија авторитетен лидерски извештај „Отклучување на вредноста на малопродажбата на утрешнината“, истакнувајќи ја важноста на матичните податоци во иднината на малопродажните синџирите за снабдување...

  Дознајте повеќе

 • 11 НОЕМВРИ 2021

  Новото истражување го откри незнаењето на британците за алергени во храната

  Според една неодамнешна студија, една петина од Британците веруваат дека имаат алергија на храна, но сепак еден од шест не е во состојба да идентификува какви било алергени во рамките на вообичаените групи на храна. Само 43% од анкетираните точно ги идентификувале Оревите ...

  Дознајте повеќе

 • 28 НОЕМВРИ 2019

  Oтворен ден 2019 – Со GS1 стандардите за менаџмент во транспортот и логистиката до зголемена конкурентност, бизнис раст и дигитализација

  GS1 Македонија по трет пат организираше отворен ден за бизнис зедницата со атрактивни теми, оваа година поврзани со новите трендови и иновации во областа на транспортот и логистиката. Целта е размена на искуства и успешни практики...

  Дознајте повеќе

 • 17 ЈАНУАРИ 2019

  Работна посета на РАДЕ КОНЧАР-КОНТАКТОРИ И РЕЛЕИ на 17.01.2019

  На 17.01.2019 година тимот на GS1 Македонија ја посети нашата членка РАДЕ КОНЧАР – КОНТАКТОРИ И РЕЛЕИ. За време на посетата, претставниците на компанијата ја презентираа долгогодишната успешна работа на фабриката, нивните моментални проекти, како и нивните планови за понатамошни проширувања и подобрувања.

  Дознајте повеќе

 • 8 МАЈ 2018

  “Дегустација” на производите на Сигма-СБ и Зебра

  Во Музејот на Македонската борба, на 08.05.2018 година (Вторник) нашата членка Сигма СБ го организираше настанот “ДЕГУСТАЦИЈА” на производите на Сигма-СБ и Zebra”. GS1 Македонија исто така имаше промоција на своите услуги (GS1 Cloud и GS1 Каталог) на почетокот од настанот, што предизвика голем интерес кај присутните учесници.

  Дознајте повеќе

 • 30 НОЕМВРИ 2018

  ЈАВЕН ПОВИК до сите членки на Собранието на ГС1 Македонија

  Согласно член 13 став 2 и став 6 од Статутот на Здружението на граѓани Асоцијација за ГС1 стандарди ГС1 Македонија, ГС1 Македонија ги информира своите членки дека на 21.12.2018 година (петок) во 11:00 часот во просториите на хотелот Best Western, Hotel Turist, ул. Македонија - Скопје, ќе се одржи седница на Генералното собрание на ГС1 Македонија.

  Дознајте повеќе

 • 25 АПРИЛ 2018

  Повик за учество на XII Генерално Собрание на GS1 Македонија

  Ве покануваме да присуствувате на Дванаесетата седница на Генералното Собрание, која ќе се одржи на 25 април 2018 (среда), со почеток во 12:00 часот, во TCC GRAND PLAZA HOTEL, Бул. 8-ми Септември, Скопје

  Дознајте повеќе

 • 20 СЕПТЕМВРИ 2018

  НОВ GS1 Прирачник за здравство 2018/2019

  Дознајте повеќе

 • 20 АВГУСТ 2018

  GS1 го објави Mobile Ready Hero Image Упатството (Hero Image за Мобилни)

  Дознајте повеќе

 • 20 АВГУСТ 2018

  GS1 ја поздравува ратификацијата на новиот стандард: GS1 Digital Link

  Дознајте повеќе

 • 19 ОКТОМВРИ 2018

  GS1 Македонија Отворен ден 2018

  На вториот отворен ден на GS1 Македонија избрани се теми кои се поврзани со новите трендови во светот на трговијата. Американскиот експерт за дигитализација Роберт Бајдеман, директор на секторот за иновации во GS1, ќе зборува за најновиот проект на GS1 – GS1 Cloud...

  Дознајте повеќе

 • 14 АВГУСТ 2018

  Декларирање на алкохолните пијалаци во Европа

  Алкохолните пијалаци беа изземени од задолжителното прикажување на листата на состојки и нутритивните факти наметнато со одредбите на ЕУ регулативата 1169/2011. Дали следуваат промени на ова поле?

  Дознајте повеќе

 • 25 ОКТОМВРИ 2017

  GS1 Стандардите Двигател на модерните бизнис процеси

  Ние луѓето како индивидуи навикнати сме работите да ги правивме на наш посебен начин. Затоа, GS1 e тука, сметајќи дека може да помогне. Водењето бизнис е полесно кога го зборувате истиот јазик како и вашите клиенти (потрошувачи, корисници), добавувачи и партнери.

  Дознајте повеќе

 • 10 НОЕМВРИ 2017

  ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ЈАВНОСТА

  FIATA и GS1 потпишаа Меморандум за Разбирање во насока на развој и поддршка на решенијата во областа на Транспортот и Логистиката

  Дознајте повеќе

 • 31 ДЕКЕМВРИ 2016

  Успешна соработка со АХВ во 2016

  Меморандум за соработка помеѓу Агенцијата за храна и ветеринарство на РМ и GS1 Македонија, потпишан на 27.10.2015, кога и свечено се промовираше новиот изглед и зголемената функционалност на нашиот GS1 Каталог, даде особен поттик кон зацврстување и интензивирање на меѓусебната соработка. Во континуитет на настанот, беше одржана и...

  Дознајте повеќе

 • 28 СЕПТЕМВРИ 2016

  GS1 стандардите – алатка за техничка примена и автоматизација на процесот на следливост низ дистрибутивниот синџир

  На 28.09.2016 година GS1 Македонија во соработка со ЕЛМЕД ДОО Скопје, организираше семинар на тема следливост. Настанот беше насловен „GS1 стандардите – алатка за техничка примена и автоматизација на процесот на следливост низ дистрибутивниот синџир“

  Дознајте повеќе

 • 23 ДЕКЕМВРИ 2016

  Првата годишна конференција за вмрежување и соработка помеѓу членките на Клубот на менаџери – претприемачи и членките на GS1 Македонија.

  На 23.12.2016 година GS1 Македонија ги организираше своите членки да ги презентираат бенефитите од користењето на GS1 стандардите во своето деловно работење на „Годишната конференција – Вмрежување и соработка помеѓу членките на Клубот на менаџери претприемачи при Стопанската комора на Македонија и членките на GS1 Македонија“

  Дознајте повеќе

 • 15 СЕПТЕМВРИ 2016

  Вовед во онлајн продажбата

  Повеќето компании кои продаваат производи преку интернет се среќаваат во една или повеќе онлајн продавници. Најголемите продавници во Велика Британија, со приходи и бројност на производи, се eBay, Amazon, Play.com на Rakuten и Tesco.com. Сите тие се разликуваат малку во однос на тоа кои категории се достапни и од надоместоците кои се наплаќаат.

  Дознајте повеќе

 • 15 СЕПТЕМВРИ 2016

  Вовед во приватното етикетирање

  Производите со приватна етикета им даваат шанса да создадат и развијат нивен сопствен бренд, додавајќи вредност и диференцијација на нивниот бизнис во однос на конкуренцијата. Веќе е добро познато како равењето на вашиот производ уникатен и вашето станување на сопственик на бренд, може да ви понуди долгорочна стратегија со која ќе се диференцирате себеси на Amazon и eBay .

  Дознајте повеќе

 • 15 СЕПТЕМВРИ 2016

  Прехранбениот сектор понуди помош при означувањето на земјата на потекло

  GS1 Австралија и Кампањата „Произведено во Австралија“ (Australian Made Campaign) објавија дека нивната соработка за помош на сопствениците на брендови во секторот Храна и Свежи Намирници во обезбедување информации во врска со Означувањето на Земјата на Потекло (Country of Origin Labelling - CoOL) за потрошувачите и продавачите на мало.

  Дознајте повеќе

 • 15 СЕПТЕМВРИ 2016

  Диференцијација на производите од конкурентските во онлајн продажбата

  Бидејќи многумина од онлајн продавачите немаат доделен GTIN доделен на изворот, по додавањето на бренд на вашиот производ, можете да доделите свој сопствен GTIN и да го поттикнете растот на вашиот бизнис.

  Дознајте повеќе

 • 15 СЕПТЕМВРИ 2016

  Органска Храна по највисоки стандарди

  Серес Органикс (Ceres Organics) е брендиран бизнис за производство на храна базиран на највисоките стандарди за потекло, квалитет и безбедност на производите. Серес е најголемиот новозеландски дистрибутер на органска храна, со прецизна сертификација на производите и интегритет на синџирот на снабдување.

  Дознајте повеќе

 • 9 ФЕВРУАРИ 2015

  Посета на глобалниот форум на GS1 2015

  На Форумот присуствуваа над 670 делегати од 93 национални GS1 организации како и 54 претставници на корисниците на GS1 системот, менаџери на светски брендови и дистрибутивни синџири и претставници на софтверски куќи директно вклучени во имплементацијата на GS1 системот .

  Дознајте повеќе

 • 25 ОКТОМВРИ 2015

  GS1 Македонија потпиша Меморандум за соработка со Агенцијата за храна и ветеринарство на РМ

  Во свечениот дел на настанот се потпиша Меморандум за соработка, како круна на повеќегодишната успешна комплементарна координирана активност помеѓу Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Македонија и GS1 Македонија ...

  Дознајте повеќе

 • 10 ДЕКЕМВРИ 2015

  Промоција на GS1 EDI во Македонија

  На 10.12.2015 година GS1 Македонија заедно со нашата членка СИГМА – СБ организираше промотивна конференција на тема: Комуникацијата – клуч за водење глобален бизнис.

  Дознајте повеќе

 • 6 МАЈ 2014

  Прва регионална конференција за RFID “Back to the Future”

  На 06 и 7 мај 2014 година се одржа Прва регионалана конференција за RFID насловена “Back to the Future” (Назад во иднината) во WESTIN Hotel, Загреб, Република Хрватска, во соорганизација на GS1 Хрватска.

  Дознајте повеќе

 • 26 ФЕВРУАРИ 2014

  GS1 на Светскиот конгрес за мобилни технологии во Барселона

  GS1 на Светскиот конгрес за мобилни технологии во Барселона ќе ги користи новите Google очила за презентирање на најновата иновативна технологија за скенирање на бар кодови со мобилни уреди

  Дознајте повеќе

 • 24 МАРТ 2014

  GS1 се приклучи на World Wide Web конзорциумот

  Брисел, 24 Март 2014 – GS1, е непрофитна и глобална организација која што го развива и се грижи за светски најраспространетиот стандард во синџирот на трговија. Оваа организација е светски лидер во олеснувањето на бизнисот на национални и интернационално ниво. Од 24 Март 2014 GS1 е член на The World Wide Web Consortium (W3C).

  Дознајте повеќе

 • 20 ДЕКЕМВРИ 2014

  Како да се овозможи задоволителен квалитет на податоците?

  Размената на точни податоци за набавувачот и потрошувачот е клучна за овозможување на плодна бизнис комуникација меѓу бизнис партнерите.

  Дознајте повеќе

 • 13 ДЕКЕМВРИ 2014

  Се што треба да знаете за EU 1169/2011

  ЕУ РЕГУЛАТИВА 1169/2011 ЗА ИНФОРМИРАЊЕ НА ПОТРОШУВАЧИТЕ НА ПРЕХРАНБЕНИ ПРОИЗВОДИ. ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ?

  Дознајте повеќе

 • 23 ЈУЛИ 2013

  Работна посета на „Макпрогрес“ ДОО - Виница

  На барање и покана од компанијата Макпрогрес ДОО Виница, на 23.07.2013 тимот на GS1 Македонија оствари работна посета на една од најголемите бренд компании од кондиторската индустрија во Република Македонија.

  Дознајте повеќе

 • 23 ЈУЛИ 2013

  Работна посета на „Престиж“ ДОО - Виница

  На 23.07.2013 тимот на GS1 Македонија реализираше посета на компанијата Престиж ДОО Виница, членка на GS1 Македонија од 10.01.2011 година. Специфичните производи од пластични маси со прекрасен дизајн кој Престиж ДОО ги означува по GS1 стандард...

  Дознајте повеќе

 • 14 ЈУНИ 2013

  Работна посета на „Eвропа“ ДООЕЛ - Штип

  Тимот на GS1 Македонија на 14.06.2013 година, по одржаната интерактивна работилница со членките од Штип и Пробиштип, ја посети кондиторската фабрика “Европа“ ДООЕЛ Штип...

  Дознајте повеќе

 • 14 ЈУНИ 2013

  Работилницa "Правилно означување на транспортните кутии и палети по GS1 стандарди - пасош за извоз" - Штип

  На 14.06.2013 GS1 Македонија одржа тренинг обука на своите членки од градовите Штип и Пробиштип, во просториите на општината Штип. За одбележување е фактот што од 19 компании, присуствуваа 12 највисоки раководни кадри (управители и директори) на фирмите, што е показател за зголемената заинтересираност за новите услугите кои ги овозможува GS1 Македонија на своите членки за подобрување на нивната конкурентска способност...

  Дознајте повеќе

 • 29 МАЈ 2013

  Работна посета на „Комфи Ангел“ ДОО - Прилеп

  GS1 Македонија на 29.05.2013, по одржаната работилница со членките од Прилеп, ја посети компанијата “Комфи – Aнгел” ДОО Прилеп...

  Дознајте повеќе

 • 29 МАЈ 2013

  Работна посета на „Витаминка“ АД- Прилеп

  Витаминка АД Прилеп е меѓу првите членки на GS1 Македонија- од 23.06.1994 година, ги баркодира сите свои производи...

  Дознајте повеќе

 • 29 МАЈ 2013

  Работилницa "Правилно означување на транспортните кутии и палети по GS1 стандарди - пасош за извоз" - Прилеп

  Во организација на GS1 Македонија со логистичка подршка на Регионалната комора со седиште во Прилеп, на ден 29.05.2013 година во Прилеп се одржа интерактивна работилница за GS1 стандардите...

  Дознајте повеќе

 • 16 МАЈ 2013

  Работна посета со винарската визба „ПОВАРДАРИЕ“ АД  Неготино

  Прва компанија во Македонија која изработи GS1 Логистичка етикета користејќи го софтверот на GS1 Македонија...

  Дознајте повеќе

 • 16 МАЈ 2013

  Работилницa "Правилно означување на транспортните кутии и палети по GS1 стандарди - пасош за извоз" - Неготино

  На 16.05.2013 GS1 Македонија одржа тренинг обука на своите членки од градовите Неготино и Кавадарци, во просториите на општината Неготино...

  Дознајте повеќе

 • 22 АПРИЛ 2013

  Повеќе од 30 лидери во здравството ги прифатија GS1 стандардите

  Светската Царинска Организација (The World Customs Organization-WCO) и GS1 ќе учествуваат на претстојниот 7ми Глобален Конгрес за Борба против Фалсификувањето и Пиратеријата, кој ќе се одржи во Истанбул...

  Дознајте повеќе

 • 17 АПРИЛ 2013

  Повеќе од 30 лидери во здравството ги прифатија GS1 стандардите

  GS1 Системот на Стандарди за Здравство ја освои поддршката на повеќе од 30 водечки болнички центри, производители на фармацевтски производи...

  Дознајте повеќе

 • 1 МАРТ 2013

  Верификација на квалитетот на GS1 бар кодовите

  Со верификацијата на бар кодовите се потврдува дали Вашиот GS1 бар код е коректно креиран и испечатен, со цел секој скенер да може да го прочита веднаш...

  Дознајте повеќе

 • 1 ЈАНУАРИ 2013

  Софтвер за генерирање на GS1 логистичка етикета и GS1 - 128 бар код

  Како одговор на големиот број барања од нашите членки за означувањето и етикетирањето на хиерархиските пакувања при извоз во странство...

  Дознајте повеќе

 • 25 СЕПТЕМВРИ 2012

  10 милионити производ во GDSN

  GS1 објави денес дека GS1 глобалниот регистар достигна 10 милиони регистрирани производи. Кога GS1 ја лансираше GDSN во октомври 2004 година...

  Дознајте повеќе

 • 15 СЕПТЕМВРИ 2012

  Нов каталог 1WorldSync

  GS1 САД и GS1 Германија, двете најголеми членки организации во GS1 системот, потпишаа договор за заедничко здружување на нивните 1SYNC и SA2 Worldsync ...

  Дознајте повеќе

 • 1 СЕПТЕМВРИ 2012

  Активирање на нов веб сајт и веб интерфејси за работа

  Потполно редизајниран сајт на GS1 Македонија според стандардите на GS1 со збогатена содржина ...

  Дознајте повеќе